DAN DIACONESCU, dezvăluiri bombă! AU FOST SAU NU ASASINAȚI Eminescu, Preda și Păunescu?
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Știri externe » Vor sa faca Jurassic Park de-adevaratelea

Vor sa faca Jurassic Park de-adevaratelea

De: Cancan 23/01/2011 | 00:00
Vor sa faca Jurassic Park de-adevaratelea
Inspiraţie. Filmul “Jurassic Park” al regizorului american Steven Spielberg i-a incurajat pe specialişti sa incerce sa cloneze şi dinozauri

Desi pare o nastrusnicie sau un scenariu demn de un film stiintifico-fantastic, specialistii din marile laboratoare de cercetare internationale si-au propus ca in viitorul apropiat sa reinvie animale care astazi sunt istorie. Primii pe lista readucerii la viata sunt mamutii, pozitia secunda in topul preferintelor fiind ocupata de dinozauri. Pe multi vestea reaparitiei animalelor preistorice ii bucura, dar si mai multi sunt sceptici, temandu-se chiar ca drama din pelicula "Jurrasic Park" s-ar putea repeta.

Ati fost unul dintre milioanele de spectatori care au urmarit cu sufletul la gura povestea din „Jurassic Park”, pelicula regizata de celebrul Steven Spielberg care a avut incasari-record de 913 milioane de dolari? Efectele speciale vi s-au parut atat de bine realizate incat nu o data ati avut senzatia ca dinozaurii vor cobori de pe marele ecran alaturi de dumneavoastra? Ei bine, exista posibilitatea ca, mai curand decat va inchipuiti, sa dati nas in nas cu un animal pe care il credeati disparut pentru vecie de pe fata pamantului. Planul de a reinvia in laborator creaturi care nu mai exista astazi, precum dinozaurii ori mamutii, exista de foarte multa vreme, dar posibilitatea de a-l pune in aplicare nu a aparut decat recent, odata cu noile cuceriri ale tehnicii, dar si uimitoarele descoperiri facute de paleontologi in ultima vreme. Din cate se pare, primii pe lista readucerii la viata sunt stramosii elefantilor, proiect la care s-au inhamat cercetatorii japonezi. Acestia si-au propus sa obtina in laborator, prin clonare, un pui de mamut, pornind de la un esantion de tesut prelevat de la cadavrul unui astfel de animal, descoperit in Rusia. Indraznetul experiment va consta in introducerea unor nuclee de celule de mamut, specie disparuta in urma cu mii de ani, in celulele denucleate de elefant, cu scopul de a crea un embrion care va contine ADN de mamut. Ulterior, acesta va fi introdus in uterul unei femele de elefant, cercetatorii sperand ca aceasta va naste mai tarziu un pui de mamut.

Disparitia mamutilor, un mister

Incercarea cercetatorilor japonezi este cu atat mai de apreciata, cu cat disparitia mamutilor de pe fata pamantului este un mister inca. In vreme ce exista savanti care sustin ca aceste animale s-au stins ca urmare a vanatorii excesive practicate de omul de Neanderthal si chiar de cel modern (homo sapiens), exista si variante potrivit carora mamutii au pierit din pricina incalzirii globale, care a determinat sfarsitul erei glaciare acum aproximativ 10.000 de ani. In ceea ce ii priveste pe dinozauri, si acestia ar putea fi readusi la viata, dar cu ajutorul oamenilor de stiinta din Statele Unite. Recent, acestia au anuntat ca au descoperit in Montana tesuturi moi care provin de la un Tyrannosaurus Rex, cel mai temut dinozaur de prada, care a trait in urma cu 70 de milioane de ani, si si-au manifestat intentia de a extrage ADN-ul din acestea in vederea realizarii unei clone. Cum era de asteptat, un astfel de plan nu putea trece neobservat si fara a starni reactii de toate felurile, de la cele entuziaste la cele de respingere totata. „Este mai bine sa lasam lucrurile asa cum sunt, fara sa tulburam mersul lucrurilor. Cine stie ce se poate intampla daca trezim la viata acesti monstri despre care nu detinem suficiente informatii?”, sustin cei care se opun proiectului, de teama ca lucrurile sa nu scape de sub control si drama din pelicula „Jurassic Park” sa se petreaca de-adevaratelea.

Spielberg, creator de dinozauri

Celebrul regizor american Steven Spielberg a facut senzatie in urma cu cativa ani, cand a realizat pelicula „Jurassic Park”, care are la baza romanul omonim scris de Michael Crichton. Filmul spune povestea filantropului John Hammond, care, impreuna cu o echipa de oameni de stiinta, creeaza un parc de distractii cu dinozauri clonati. La un moment dat, gardurile electrice care inconjurau zona din motive de securitate sunt dezactivate, iar dinozaurii ajung in libertate, semanand groaza in randul vizitatorilor parcului. Filmul a cucerit 22 de premii internationale si a adus incasari de 914 milioane de dolari.

Japonezii dau bataie

Proiectul de a readuce la viata mamutii a aparut in mintea profesorului nipon Akira Iritani, cercetator si profesor la Universitatea din Kyoto. Acesta, insa, nu lucreaza singur, omul de stiinta colaborand indeaproape cu un specialist rus si doi experti in elefanti din Statele Unite. Potrivit lui Iritani, pregatirile pentru acest experiment indraznet s-au incheiat, iar operatiunile efective vor demara cat de curand. Daca totul va decurge asa cum au planificat expertii, primul pui de mamut va vedea lumina zilei peste cinci sau sase ani.

Descoperire incredibila in Rusia

Un pui de mamut intr-o stare de conservare exceptionala a fost descoperit in peninsula Iamal din nordul Rusiei. Animalul, care avea 1,75 de metri inaltime, a fost gasit pe malul fluviului Iuribed de un crescator de reni. Potrivit oamenilor de stiinta care au examinat mamutul, acesta ar fi murit in urma cu 10.000 de ani, dar s-a conservat perfect. „Nu cred ca mai exista vreun mamut care sa se asemene cu cel din Iamal. Desi a murit acum mii de ani, s-a pastrat perfect: urechile, trompa, sunt toate acolo”, a explicat Natalia Fedorova, responsabil la muzeul Semanovski din Salehard, specialist in animale preistorice.

Au reusit cu soareci morti

Gandul de a resuscita mamutii a incoltit in mintea japonezului Akira Iritani dupa ce a aflat de izbanda profesionala a colegului sau de breasla Teruhiko Wakayama, cercetator la Centrul Riken De Biologie a Dezvoltarii din Yokohama. In 2008 , Wakayama a reusit sa obtina clone vii provenind din soareci morti si congelati timp de 16 ani, procedeul sau presupunand extragerea nucleelor dintr-o celula, fara a o deteriora. „Clonarea animalelor prin transfer nuclear ne ofera sansa de a readuce la viata animale care au disparut de pe fata pamantului si, de ce nu, de a le intelege mai bine”, a explicat Teruhiko Wakayama.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cum arată casa în care locuiește Andreea Marin! Imagini senzaționale cu vila luxoasă: cadă în dormitor și o grădină ca-n filme
Cum arată casa în care locuiește Andreea Marin! Imagini senzaționale cu vila luxoasă: cadă în...
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Gabriel Cotabiță a fost incinerat azi. Imagini emoționante din curtea Cimitirului Bellu, unde a avut loc priveghiul. Reacția actorului Silviu Biriș, absolvent de Teologie
Gabriel Cotabiță a fost incinerat azi. Imagini emoționante din curtea Cimitirului Bellu, unde a avut...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Dorian Popa a fost condamnat la închisoare cu suspendare după ce a fost prins drogat la volan
Dorian Popa a fost condamnat la închisoare cu suspendare după ce a fost prins drogat...
Ce spune Marcel Ciolacu despre varianta unui Guvern PSD-USR-PNL
Ce spune Marcel Ciolacu despre varianta unui Guvern PSD-USR-PNL
Ce spune Adrian Năstase despre Călin Georgescu: Ideile lui sunt asemănătoare cu cele de acum 100 de ani
Ce spune Adrian Năstase despre Călin Georgescu: Ideile lui sunt asemănătoare cu cele de acum...
E legal să folosești anvelope de vară și de iarnă în același timp? Ce stabilește legea circulației
E legal să folosești anvelope de vară și de iarnă în același timp? Ce stabilește...
Carmen Harra, noi previziuni! Cine ar putea câștiga alegerile prezidențiale din România: „Văd un președinte războinic”
Carmen Harra, noi previziuni! Cine ar putea câștiga alegerile prezidențiale din România: „Văd un președinte...
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
VIDEO Este Jador copilul preferat al mamei sale? Artistul mai are încă trei frați!
VIDEO Este Jador copilul preferat al mamei sale? Artistul mai are încă trei frați! "Eu...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce scrie
Ce scrie "The Times" despre victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale....
BANCUL ZILEI. Bulă începe să presteze ca gigolo. Pune preţurile pe uşa locuinţei: - Pe canapea…
BANCUL ZILEI. Bulă începe să presteze ca gigolo. Pune preţurile pe uşa locuinţei: - Pe...
Galaxy AI, acum și în limba română: cum îți poți îmbunătăți concediul de iarnă cu ajutorul AI?
Galaxy AI, acum și în limba română: cum îți poți îmbunătăți concediul de iarnă cu...
A fost pornit cel mai important proiect de FUZIUNE al secolului!
A fost pornit cel mai important proiect de FUZIUNE al secolului!
Uluitor ce spune Carmen de la Săciua despre Călin Georgescu:
Uluitor ce spune Carmen de la Săciua despre Călin Georgescu: "Cumva omul ăsta a apărut,...
Județul din România care atrage investiții străine semnificative. Va avea parc industrial nou și se va construi un cargo pentru transport aerian
Județul din România care atrage investiții străine semnificative. Va avea parc industrial nou și se...
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și...
Călin Georgescu a dat înapoi. Decizia anunțată imediat după turul întâi: O singură condiție!
Călin Georgescu a dat înapoi. Decizia anunțată imediat după turul întâi: O singură condiție!
Ce mâncăruri îi pune pe masă Cristela Georgescu candidatului TikTok. Piesa de rezistență: supa-cremă cu ierburi de leac
Ce mâncăruri îi pune pe masă Cristela Georgescu candidatului TikTok. Piesa de rezistență: supa-cremă cu...
Mario & Luigi Brothership Review: când e frate lângă frate
Mario & Luigi Brothership Review: când e frate lângă frate
Oficial: NATO va lovi locurile de lansare ale Rusiei doar ca răspuns la un atac rusesc
Oficial: NATO va lovi locurile de lansare ale Rusiei doar ca răspuns la un atac...
Revine Armata obligatorie? Călin Georgescu e gata să dea ordinul: Înnobilează tinerii
Revine Armata obligatorie? Călin Georgescu e gata să dea ordinul: Înnobilează tinerii
Cea mai bună zi pentru cumpăra bilet de avion. Planifică-ți înțelept vacanțele
Cea mai bună zi pentru cumpăra bilet de avion. Planifică-ți înțelept vacanțele
Alimentul PERICULOS care distruge imunitatea cu 94% în doar trei zile. Mihaela Bilic: „E și dușmanul tinereții”
Alimentul PERICULOS care distruge imunitatea cu 94% în doar trei zile. Mihaela Bilic: „E și...
Ce a putut să facă fiul lui Călin Georgescu, la scurt timp după ce tatăl său a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale. Decizie radicală
Ce a putut să facă fiul lui Călin Georgescu, la scurt timp după ce tatăl...
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și prieten cu „regele banilor” Novak Djokovic
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
Cine este și cu ce se ocupă fiul Mariei Cârneci, Eduard Petrescu
Cine este și cu ce se ocupă fiul Mariei Cârneci, Eduard Petrescu
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un an întreg
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un...
Locul din România unde Împărăteasa Sissi își găsea liniștea. A fost construit la ordinul soțului său
Locul din România unde Împărăteasa Sissi își găsea liniștea. A fost construit la ordinul soțului...
Fiica Ronei Hartner a revenit în România, la un an de la moartea mamei sale: „Nu poate accepta încă această pierdere”
Fiica Ronei Hartner a revenit în România, la un an de la moartea mamei sale:...
×